2011. szeptember 14.

Ékszerek "citromkarikákból"

Citromutánzatú ékszerek süthető gyurmából

Ez egy viszonylag egyszerű elkészítési módot igénylő szett. Ami látható (fentről lefelé, ill. jobbról balra haladva): gyűrű, hajcsat, hajgumi, fülbevaló, nyaklánc.

Egyszerűbb millefiori technikával készült, az alábbiak szerint:

Körülbelül fél csomag sárga gyurmát átdolgoztam, megpuhítottam, majd egy hengert készítettem belőle. A fehér színt szintén gyúrogatás után kinyújtottam 1-2 mm vastagra, majd a sárga hengert bevontam vele, szépen egyenletesen. Óvatosan nyomogatva összedolgoztam, de úgy, hogy csak hosszában növekedjék. A hengerből csepp alakot (ha metszetben nézzük) formáztam, vagyis hosszában egyik szélét kicsúcsosítottam. Annyira koncentráltam, hogy elfelejtettem képet készíteni, ezért most engedjétek meg, hogy rajzban illusztráljam:


Jelmagyarázat: itt a citromsárga helyett narancssárgát, a fehér helyett pedig kéket láttok, mert hirtelen nem találtam más színeket.

Ezt a csúcsos hengert 8 egyenlő darabra vágtam keresztben, majd a darabkákat egymással szemben (csúcsos felüket összeérintve) egy újabb hengert képeztem. A közepébe pedig tettem egy fehér vékonyabb hengert. Ezt az egész "köteget" szintén betekerjük egy kinyújtott fehérbe, majd az egészet palástként bevonjuk citromsárgával. Ekkor egy duci, 4-5 cm magas rudat kapunk, az átmérője pedig szintén nem sokkal kisebb.
Minden részfolyamat közben óvatosan nyomogassuk-nyújtogassuk az anyagot, de "lelki szemünkkel" nézzük a belsejét, hogy ne deformálódjon. Nem tudom másként érzékeltetni, de én "látom" :-) Szépen "egybeolvadnak" a részek, hézagok nélkül.

Ekkor így kell kinéznie:

Szeletkéket  vagy abból még körcikkeket vágunk, és ízlésünk szerint felhasználjuk (nem ehető, kisgyerekektől tartsuk távol!) :-) Jelen esetben a citrom héját vastagabb tűvel alakítottam ki.
Hobbiboltban kaphatóak különböző ékszer/fülbevaló-alkatrészek, azok segítségével készítsük el, vagy hagyatkozzunk fantáziánkra, esetleg mástól lessük el az ötleteket ;-)
Lányaim ezeréves gyöngyfűző dobozkájában nagyon sok felhasználható darabot találtam hozzá.

Formázás után pedig VAGY megsütjük sütőben (a gyurma csomagolására rá van írva hány fokon kell, és mennyi ideig), VAGY megfőzzük. Én micro-ban vagy kislábasban vízben szeretem főzni, mert a sütőben gyorsan megégnek, és megbarnulnak.


4 megjegyzés:

  1. Én az igazi,szárítottból, a Karácsonyfára szoktam díszeket, de a fülemben is eltudom képzelni :) azt meg nagyon díjazom,hogy külön útbaigazítást is mellékelsz. Néha, ha szabadidőm engedi, szoktam gyöngyöt fűzni, és sajnos azt tapasztalom, hogy a magyarok nem szívesen osszák meg a mintáikat :(
    Szóval, gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Most hogy mondod, tényleg... nem sok oldalon látni részletes leírást. Ezeket a technikákat is talán valami külföldi videón láttam.
    Ha tudok (és nem felejtem el fényképezni), szívesen megosztom másokkal is, mert nem hiszem, hogy ettől "elveszik a kenyerem". Ráadásul én nem is vagyok konkurencia senki számára, mert iszonyatosan jó profik vannak e területen (a kész munkáikat nézve).

    VálaszTörlés
  3. Persze, profik vannak minden területen, de szerintem, ha valaki bármilyen blogot vezet, azt olyan célból teszi, hogy megossza másokkal, szükségeltetik egy nagy fokú önzetlenség is, ami hála Istennek benned megvan!

    VálaszTörlés
  4. Nekem már ezért is megérte ezt közzétennem; nem mindennap kapok ilyen kedves szavakat! Köszi!

    VálaszTörlés