2011. szeptember 13.

Alapok



Első bejegyzésemben alapvető dolgokat ismertetek "GYURMÁNIÁM"-ról:


Amit használok: hobbiboltban kapható süthető-főzhető gyurma. Különböző minőségben, és ezzel arányosan különböző árfekvésben kaphatóak. Ezt próbálom meg formázgatni, és megfelelő alkatrészekkel lánykáim fülébe-nyakába-kezére-hajába helyezhetővé tenni.

  1. A MILLEFIORI (ezervirág) technikát a muránói üveggyártók ma is előszeretettel használják. Készítése az ókorba nyúlik vissza (a Wikipédiában elolvashatjátok az üveggyártás történetét), és lényege az, hogy különböző vastagságú üvegrudakat egymásra helyeztek, magas hőfokon összeolvasztották, majd szeletelték, és ezen szeletkéket használták fel tárgyaik díszítésére.
Általánosságban így kell készíteni - természetesen itt nem olvasztással, hanem préseléssel, nyomogatással, vagyis gyurmázással:
Kiválasztjuk, hogy milyen színárnyalatból szeretnénk az ékszert elkészíteni, majd a gyurmát alaposan átdolgozzuk, hogy kissé megpuhuljon.
Általában kis rudakból (ami lehet akár téglalap is) kezdhetjük a folyamatot, melyeket beburkolunk egy másik színű gyurmával. Kissé összetapogatjuk, összenyomkodjuk, de figyelünk arra mindig, hogy ne sodorgassuk, nehogy eldeformálódjon-elcsavarodjon.
Ezt a hengert annyi egyenlő nagyságú darabra vágjuk ahány szirmú virágot szeretnék, majd virágszirmot alakítunk ki belőlük (egyet a közepére is téve) felállítva a darabkákat; a köztük lévő üres részeket pedig kitöltjük bármilyen színnel, szintén rudakból képezve.
Újra nyomogatás, nyújtás (hosszában, egyenletesen), majd újra körbetekerjük egy gyurmalapocskával, és megismételjük a nyomogatás-nyújtás fázisát.
Ezt megismételhetjük igény esetén; minél többször végezzük el, annál kisebb részletekből fog állni a virágunk.
Végeredményként egy rudat kell kapnunk, melyet szeletelhetünk, és bármilyen ékszer készítéséhez felhasználhatunk.
2. Más ezerféle technika is létezik a gyurmázáshoz, mindenki saját igénye, ízlése szerint formázza meg, én nagyon nem ismerem őket, mert soha nem tanultam hasonlót. Autodidakta módon próbálom meg kihozni belőlük (és belőlem) a maximumot.

A következő bejegyzésekben ezeket a - már elkészült - ékszereket fogom bemutatni:


4 megjegyzés:

  1. Szuperek lettek! Mindegyik szép, de talán a kék a legkülönlegesebb.
    Jó ez az új hobbi, már én is gondolkodtam rajta, hogy kéne ilyeneket csinálnom.
    Várom a további alkotásaidat, élményeidet.
    Üdv: Zsófi ( itt is az első olvasód ... )
    :-)))

    VálaszTörlés
  2. Helllóóó Zsófika! Nagyon örülök Neked itt is! Csodálom, hogy Te még ezt nem csinálod, annyira univerzális vagy! Mire észbekapok, már ebben is rég lekörözöl engem!

    VálaszTörlés
  3. Már gondolkodtam rajta, de eddig a megvalósításhoz még nem értem el ...
    "ebben is" ??? Dehogy is. Nem szeretnélek lekörözni, és szerintem nem is teszem azt.
    Szuper amit csinálsz! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Itt a lekörözést pozitív értelemben vettem, mert annyira ügyes vagy, hogy csak úgy szárnyalsz, haladsz, és én örülök ennek, hogy ilyen fiatalon ennyi sikert elértél!
    Sok új dolog áll még biztosan előtted, amiben szintén sikeres leszel! ...ez látszik!

    VálaszTörlés